Beste lezer,

Afgelopen februari hebben we voor het eerst een bedevaart georganiseerd langs de belangrijkste plaatsen uit het leven van Gautama de Boeddha. Dit hebben we gedaan om op een andere manier antwoord te vinden naar de vragen:

* wie was Gautama de Boeddha?

* wat ontdekte en predikte hij?

* wat kan ik met zijn leer zelf doen?

Door de belangrijkste plaatsen in zijn leven te bezoeken maken we niet alleen een culturele reis in zijn leefgebied, maar ook een inzichtelijke reis in “wie wij menen te zijn”.

Komende januari gaan we wederom deze reis maken, in kort bestek zal de reis er als volgt uit gaan zien:

Varanasi (India)

“Eerst Varanasi zien en dan sterven”, veel Hindoes nemen dit letterlijk want de Ganges spoelt al je negatief karma weg en ‘zijn’ in Varanasi zorgt dat je geen negatief karma aanmaakt. De dood staat dan ook centraal in deze plaats inclusief crematieplaatsen en wasrituelen aan het water.

Nergens ter wereld wordt de vergankelijkheid van het leven zo tentoon gespreid als hier.

→ we verblijven 4 dagen in Varanasi.

Sarnath (India)

Sarnath ligt op een uur rijden van Varanasi en is het vroegere hertenpark waar Gautama Boeddha voor het eerst de Dharma onderwees. Hier is de Sangha (de boeddhistische gemeenschap van monniken) ontstaan.

→ we verblijven 3 dagen in Sarnath.

Bodhgaya (India)

Bodhgaya is de plaats waar de Boeddha in 518 v. Chr. zijn verlichting heeft bereikt en is derhalve één de vier voornaamste plaatsen van pelgrimage in het boeddhisme. Vooral in januari is de lokale pelgrimage op zijn hoogtepunt en zijn er veel ceremonies. Veel landen en boeddhistische stromingen hebben hier een tempel of kloostercomplex in de stijl van het thuisland gebouwd waaronder die van Bhutan, China, Japan, Myanmar, Nepal, Sikkim, Sri Lanka, Thailand, Tibet en Vietnam. Sinds 2002 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

We maken enkele rondritten naar plaatsen waar de Boeddha als asceet leefde.

→ we verblijven 4 dagen in Bodgaya.

Gierenpiek en Nalanda (India)

We strijken neer in Rajgir, deep-down India, het echte India ver van het toerisme. In dit rurale gebied staat de plaats (Gierenpiek) waar de Boeddha enkele van zijn belangrijkste lezingen heeft gegeven, waar het Zen boeddhisme is ontstaan en waar hij een moordaanslag heeft overleefd. Buiten dat was het één van de lievelingsplaatsen van de Boeddha.

Nalanda is de allereerste universiteit ooit met op zijn hoogtijdagen 10.000 monniken. Er is nog veel over van dit immense complex.

→ we verblijven 3 dagen in Rajgir.

Kushinagar (India)

De volgende stop voor 2 á 3 dagen is Kushinagar. Dit was in zeer vroegere tijden het voornaamste centrum van het Malla koninkrijk in het antiek India. Het is tevens de plaats waar de Boeddha in 483 v. Chr. overleed. De precieze locatie is nabij de Hiranyavati rivier. Gautama Boeddha werd hier ook gecremeerd, en zijn relikwieën werden verdeeld tussen 8 verschillende koninkrijken, en verspreidden zich zo vanuit Kushinagara over de rest van India.

→ we verblijven 2 dagen in Kushinagar.

Lumbini (Nepal)

We verlaten India en komen in Lumbini (ook wel Rupendehi genaamd) aan in het zuiden van Nepal. Het is de geboorteplaats van Gautama Boeddha en staat sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Doordat het een zo belangrijke bedevaartsoord is voor boeddhisten wereldwijd, zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende stromingen te vinden. In het gebied staan een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. De boeddhistische tempels van de hoofdstromingen in het boeddhisme zijn hier te vinden.

→ we verblijven 2 dagen in Lumbini.

De gegevens

• de reis heet “in de voetsporen van de Boeddha”, zie hier voor alle informatie

• de reis is van 4 t/m 26 januari 2013

• ervaring en/of voorkennis is niet nodig

• de groepsgrootte is maximaal 8 personen

• de prijs is 1.980 euro

lees hier alle verdere informatie, reisschema, foto's, etc…

Je kunt ook eens langskomen op één van de informatieavonden.

Wellicht tot zien,