trouwen in india

  • marijke

    Ik (nederlandse) trouw dit jaar met mijn vriend in India.Wie is er al eerder in India getrouwd en weet welke weg te bewandelen.Met andere woorden welke vereisten en formulieren er nodig zijn voor het geregistreerd huwelijk aldaar.Ik ga zelf in India wonen en het is niet de bedoeling om ons later in nl te vestigen.Wie kan me meer vertellen over het aanvragen van P I O rechten.

    marijke

  • Khan

    Van toepassing is de Special Marriages Act 1954, die twee vormen van registratie kent.

    1) Registratie van een huwelijk zonder voorafgaand cememonieel (religieus) huwelijk

    2) Registratie van een reeds gesloten huwelijk

    De volgende pagina http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Marriage_Act,_1954 geeft een redelijk compleet overzicht, met dien verstande dat de hierboven door mij genoemde optie 2) niet expliciet genoemd wordt.

    Een en ander wordt geregeld door de Marriage Officer van de betreffende municipality. Om een en ander soepel te laten verlopen kan het geen kwaad om het informele circuit te gaan bewandelen en de locale contacten met de overheid te gebruiken om er achter te komen welke papieren men wil hebben. Het is trouwens mogelijk dat in kleinere plaatsjes men geen enkele ervaring heeft met de registratie.

    Zie nog http://lawandotherthings.blogspot.com/2007/04/practical-problems-with-special.html

    De tekst van de wet op internet is te vinden via http://www.angelfire.com/folk/marital/hindumarriageact.htm

    Ik probeer morgen of overmorgen nog een wat beter leesbare versie te scannen en op internet te zetten.

  • Rob

    Khan,

    Is er in India ook een verschil tussen het sluiten van een (burgerlijk) huwelijk en de registratie daarvan?

    En wat zijn de juridische gevolgen/verschillen tussen een bilaterale verbinding die in Nederland plaats vindt en die in India?

    Hierbij denk ik aan nationaliteit, erfrecht, et cetera.

    Gewoon nieuwsgierig.

    Rob

  • erik

    http://www.brigittears.nl/home.htm

    Misschien kan je deze mevrouw ook eens mailen. Ik heb haar boek gelezen, over haar huwelijk in India met een Indier, en vond het erg informatief (niet over de papierwinkel;, wel over hoe het zo allemaal gaat)

  • Khan

    Rob Schreef:

    ——————————————————-

    > Khan,

    >

    > Is er in India ook een verschil tussen het sluiten

    > van een (burgerlijk) huwelijk en de registratie

    > daarvan?

    India kent niet de regel dat een burgerlijk huwelijk aan het religieus huwelijk vooraf moet gaan. Iets anders gezegd: religieus huwelijk is geldig. Voor het bewijs van het bestaan van het huwelijk is registratie volgens de Special Marriages Act 1954 handig. Je krijgt immers een bij de overheid geregistreerde akte. De mogelijkheid van het sluiten van een burgerlijk huwelijk, zonder voorafgaand religieus huwelijk is ingevoerd - even uit mijn hoofd gezegd - voor koppels met verschillende achtergronden.

    > En wat zijn de juridische gevolgen/verschillen

    > tussen een bilaterale verbinding die in Nederland

    > plaats vindt en die in India?

    > Hierbij denk ik aan nationaliteit, erfrecht, et

    > cetera.

    Ik kan alleen zeggen dat een in India geldig gesloten huwelijk ook in Nederland erkend wordt. Over Indiase erfrecht en huwelijks vermogensrecht heb ik onvoldoende kennis. Wat het namelijk allemaal weer ingewikkelder maakt is dat dit soort zaken weer niet voor alle bevolkingsgroepen gelijk is.

  • Sundri

    Een in India gesloten huwelijk moet in Nederland wel eerst gelegaliseerd worden, alvorens het in Nederland erkend wordt.

  • Khan

    Khan Schreef:

    >

    > Ik probeer morgen of overmorgen nog een wat beter

    > leesbare versie te scannen en op internet te

    > zetten.

    Helaas, mijn editie van Indian Marriage Laws bevindt zich in een van de vele dozen in de kelder, en ik heb geen gelegenehdi om die allemaal door te gaan spitten. Ik ga nog op zoek naar een andere methode om aan een pdf te komen.

  • riez

    Ik ben zelf met een Indier in India getrouwd. Maar dat is al bijna 8 jaar geleden inmiddels. Als ik jouw was zou ik de Indiase en Nederlandse ambassade contacten, zij kunnen je het beste de update informatie geven en niet wij hier op het prikbord. Zaken veranderen en er zit enorm verschil in waar je partner vandaan komt, welke religie hij/ jij/ jullie aanhangen etc. Khan geeft al wat links en info, maar toch is iedere situatie en elk stel weer anders. Over het aanvragen van een PIO kaart staat genoeg info op de website van de Indiase ambassade. Daarnaast zou ik je toch adviseren jullie huwelijk wel te legaliseren in Nederlnad, ook al ben je van plan daar te blijven. Het is een kleine moeite (het aanvragen dan, voordat een en ander bevestigt en daadwerkelijk gelegaliseerd is duurt een maand of 6), maar je weet nooit wat er in jullie situatie en leven gebeurt. Wij dachten 8 jaar terug ook in India te blijven, maar omstandigheden toen hebben ons 6 jaar terug doen besluiten dat Nederland een betere optie was. Inmiddels is mijn man over 1 dag officieel Nederlander en weten we nog steeds niet of India of Nederland beter is, maar doordat onze papieren officieel gelegaliseerd waren voor zowel Indiase als Nederlandse wet, konden we en kunnen we alle kanten op En dat is toch een prettig idee! In ieder geval wens ik jullie alvast veel geluk! Als je nog v ragen hebt mag je ook altijd een mailtje sturen, geen probleem…

  • Riez

    Ik dacht trouwens nog wel even waarom ben je niet veel eerder op zoek gegaan naar info? Dit jaar duurt nog maar 3 maanden en het een en ander aan formulieren duurt echt wel langer dan 3 maanden! PIO kaart duurt soms wel 6 maanden voordat hij goedgekeurt en afgegeven wordt (maar ja die kun je zowiezo niet aanvragen voordat je officieel getrouwd bent) Wat wel moet gebeuren voordat je trouwt bedenk ik nu:.Je geboorteakte en akte van ongehuwd zijn moet aangevraagd worden in Nederland en gelegaliseerd worden bij de nederlandse ambassade, ook dat is niet zomaar in een zucht gepiept. Vroeger moest je een soort van bewijs leveren dat je elkaar al langer kent en dat het niet zomaar een verstandshuwelijk is met bv de reden van een gemakkelijke verblijfsvergunning. Ik weet niet of dat nog zo is? Bij ons werd iig de familie door iemand van de ambassade ondervraagd (die persoonlijk langskwam) en ook wij moesten los van elkaar een uitvoerig interview ondergaan waaruit moest blijken dat we al langere tijd ene relatie hadden en serieus waren in het opbouwen van een toekomst samen. Maar dat allemaal ligt wrsl ook aan religie en plaats waar iemand vandaan komt….

    Nouja, nogmaals ik denk dat de ambassades je het beste kunnen helpen…Succes!

  • Khan

    Riez Schreef:

    ——————————————————-

    >Wat wel moet gebeuren voordat je

    > trouwt bedenk ik nu:.Je geboorteakte en akte van

    > ongehuwd zijn moet aangevraagd worden in Nederland

    > en gelegaliseerd worden bij de nederlandse

    > ambassade, ook dat is niet zomaar in een zucht

    > gepiept.

    Je vergeet een stap, je moet eerst naar Buitenlandse Zaken voor een stempel. De Indiase ambassade kan volgens mij de stempel van de gemeente niet legaliseren. De procedure van Buitenlandse Zaken naar Indiase ambassade is mij trouwens in 1 dag gelukt. Niet dat in India iemand belangstelling had van die dingen…

    Vroeger moest je een soort van bewijs

    > leveren dat je elkaar al langer kent en dat het

    > niet zomaar een verstandshuwelijk is met bv de

    > reden van een gemakkelijke verblijfsvergunning. Ik

    > weet niet of dat nog zo is? Bij ons werd iig de

    > familie door iemand van de ambassade ondervraagd

    > (die persoonlijk langskwam) en ook wij moesten los

    > van elkaar een uitvoerig interview ondergaan

    > waaruit moest blijken dat we al langere tijd ene

    > relatie hadden en serieus waren in het opbouwen

    > van een toekomst samen. Maar dat allemaal ligt

    > wrsl ook aan religie en plaats waar iemand vandaan

    > komt….

    Dit was onder het zgn. “probleemlandenbeleid”, en dat is een paar jaar geleden afgeschaft. Nu is India ook aangesloten bij het apostilleverdrag, en dat betekent (gelukkig) dat een apostille voldoende is. De Nederlandse overheid mag niet meer de akte inhoudelijk toetsen.

    Inschrijving van de akte bij het landelijk register in Den Haag is inderdaad zeer aan te raden. Dat kan ook als Nederlander die niet in Nederland woont.