Ik woon in Turkije waar de kleioven ook veel gebruikt wordt. Onze dorpelingen maken deze oven zelf.
Er zijn twee types, een voor binnenshuis en een voor buitenshuis.
Het bereiden van eten in een kleioven is niet eenvoudig aangezien je hout stookt en moet weten hoe daar mee om te gaan. De vrouwen hier weten dat heen nauwkeurig te doen.
Ze weten ook heel goed gebruik te maken van de warmte van de oven. Het brood bakken ze het laatst.
Mijn advies is er dus een zelf te maken, aangepast aan je keuken of tuin. Denk eraan dat kleiovens veel rook geven. De tandir kamers (keuken) zijn zwart geblakerd. Zie het verschil van onze tandir kamer van voor en na de restauratie.
Tandir oda (kamer) voor de restauratie
Tandir oda na de restauratie!
Misschien dat een Turk(se) je hiermee kan helpen?
Kijk op deze website die gaat over tandir (tandori) koken in ons dorp. Alvast een voorproefje:
Brood uit de (buitenhuis) tandir (tandori) oven
Diverse gerechten in de Tandir (tandori) oven
Wel, hopelijk lukt het je er een te maken en daarna er lekkere gerechten in te bereiden!