Nix over Darfur???
En dit dan:
Darfur: Crazy technicals
door Linda Polman
van www.onzewereld.nl
Op hun veroveringstocht naar de hoofdstad N'djamena, begin februari, maakten Tsjadische rebellen tussenstops in vluchtelingenkampen langs de route. Ze sloegen er eten voor onderweg, satelliettelefoons, geld, medicijnen, verbandmiddelen en radio's in, geroofd van internationale hulporganisaties die werken in de kampen.
Met de buit aan boord, stoven ze uiteindelijk de hoofdstad binnen en omsingelden het paleis van president Déby. Tegelijkertijd trokken rebellen uit Darfur naar N'djamena om Déby juist te helpen. Met 140 km per uur raceten ze door de woestijn in hun ‘crazy technicals’, voertuigen met afgezaagde daken en machinegeweren erin gemonteerd. Bijna al hun rollend materieel stroopten ze van internationale hulporganisaties. Zo werd de slag om N'djamena ondersteund met hulpgoederen. De winnaar was bij het ter perse gaan van deze editie nog onzeker.
De opslagplaatsen, kantoren en huizen van internationale humanitaire organisaties zijn voor rebellen en milities in de regio winkels van sinkel geworden, waar ze komen halen wat ze voor de strijd nodig hebben. De VN deden een voorzet om roofovervallen op hulporganisaties tussen januari en september 2007 te inventariseren en kwam tot 105 kidnappings van hulpverleners met losgeld als inzet, 61 kaalgeplunderde hulpkonvooien en 98 gekaapte voertuigen.
Niet alleen de hulporganisaties zijn slachtoffer van hun eigen weerloosheid. De bevolking lijdt er ook onder. In januari maakte het World Food Program (WFP) bekend dat die maand alleen al 22 WFP-voertuigen waren aangevallen en gestolen met in totaal 369.000 kilo voedsel aan boord. Een tekort aan vrachtwagens is ontstaan, waardoor het aantal voedseltransporten naar Darfur met de helft is verminderd. Er dreigt zelfs (weer) honger in de kampen.
Als strijdende partijen zich met hulp voeden en zich in hulpvoertuigen verplaatsen, dragen hulporganisaties dus bij aan de oorlog - niet alleen aan de voortzetting, maar ook aan de escalatie ervan. Steeds meer lokale bandieten zien dankzij hulpgoederen mooie kansen. ‘Iedereen die drie auto’s heeft gestolen, komt tevoorschijn en zegt: Ik ben een rebellengroep,' sneerde Terab Abdullah, een commandant van de verzetsbeweging JEM in Darfur. Als hulp wordt gebruikt als oorlogswapen, maakt dat hulporganisaties dan tot wapenleveranciers? Het is een vraag waarover de hulpwereld zich vandaag nog zou moeten buigen."
En Darfur en de geschetste situatie, dit was wel te verwachten, beetje naiëf…Een tegengesteld effect…
Veilige en vruchtbare gebieden creeëren en de mensen daarheen brengen, is prioriteit nummer 1.
Hulp zal moeten gaan met bewapende convooien.
Vooral AU beveiliging is vee goedkoper.
Nog meer zwaarmoedigheid nu? :D:D
Relax babe, je kan niet de hele wereld in je eentje doen,
gewoon tachtig dorpen, is genoeg.
www.ontwikkelingswerktheokiewiet.nl